top of page

ÖLÜM KALIM MESELESİ VE YÜZEN SERAMİKLER

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Bölümü öğretim üyelerinden Dr. Ergün Arda’nın düzenlediği “Yüzen Seramikler” sergisi Türk Seramik Derneği’nin desteğiyle Bozcaada’da gerçekleştirildi. Seramik yapıtlar sanatçıları tarafından açık denizde sergilenip yüzdürüldükten sonra Armagrandi Otel’in sergi salonunda sergilendi.

Dr. Öğr. Üyesi ERGÜN ARDA

“Yüzen Seramikler” sergi ve etkinliği kendisini doğasında sergileyen, özellikle sanatçının içinde yaşadığı doğasına sahip çıkmayı hedefleyen, çevre ile ilgili (ekolojik) sanatsal bir etkinliktir. Temel olarak seramik yapıtların sanatçısı tarafından denizde sergilenmesine ve yüzdürülmesine dayanır. Deniz üstünde sergi fikri; Yunan vazolarında Herakles’i büyük bir küp içinde yolculuk ederken tasvir eden bir resimden ilham almış ve 2001-2004 yılları arasında su altında gerçekleştirilen “Denizi Pişirdik” sergilerinden de güç almıştır.

İlk defa 2017 yılında gerçekleştirilen serginin teması adını seramikten alan Çanakkale ilinin adından beslenerek, “Çanakkale’nin Çanağı” olarak belirlenmiş ve sergi 19 sanatçının katılımı ile Bozcaada’da açık denizde gerçekleştirilmiştir. Birçok sanatçının ilgisini çeken sergiye 2018’de Fransa, Gürcistan, Ukrayna’dan katılan yabancı sanatçılarla uluslararası bir karma sergiye dönüşmüş, 40 sanatçı ve 40 seramik yapıt sergide yer almıştır. 2019 yılının teması “Bozcaada” olarak belirlenmiş ve 38 sanatçı adayı bu konuya yönelik seramik ve cam yapıt tasarlamıştır. 2020 yılında Covid-19 salgını dolayısıyla sergi gerçekleştirilmemiştir. 2021 yılında ise salgının etkilerinin devam etmesinin tedirginliği ile serginin teması “Ölüm Kalım Meselesi” olarak belirlenmiş ve sergiye 16 sanatçı katılmıştır. Yapıtlar sanatçıları tarafından açık denizde sergilenip yüzdürüldükten sonra Armagrandi Otel’in sergi salonunda sergilendi.


bottom of page