top of page

ŞEHRİN ATEŞİ KENTİ SERAMİKLE AYDINLATTI

18-23 Ağustos tarihleri arasında 8.'si gerçekleştirilen Uluslararası Eskişehir Odunpazarı Şehrin Ateşi Seramik Pişirim Teknikleri Çalıştayı Prof. Dr. Ayşegül Türedi Özen’in danışmanlığında düzenlendi. Çalıştay; ateşiyle, davetli sanatçı ve konuklarıyla, çeşitli etkinlikleriyle kenti aydınlattı.


PROF. DR. AYŞEGÜL TÜREDİ ÖZEN 

Eskişehir Odunpazarı Şehrin Ateşi Seramik Galerisi ve Çalıştay Danışmanı


Bu yıl 8.'si düzenlenen Uluslararası Eskişehir Odunpazarı Şehrin Ateşi Seramik Pişirim Teknikleri Çalıştayı Prof. Dr. Ayşegül Türedi Özen’in danışmanlığında, sanatın ve sanatçının her zaman yanında olan Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanı Sayın Avukat Kazım Kurt’un sonsuz destekleriyle, 18-23 Ağustos 2025 tarihleri arasında gerçekleşti.


Çalıştayın bu yılki Onur Konuğu Kütahya Porselen Fabrikaları Yönetim Kurulu Başkanı Sema Güral Sürmeli oldu. Çalıştay Sürmeli’nin yaptığı “Seramikle Büyümek” konulu samimi, içten ve sıcak sohbetle başladı. Çalıştaya Ankara’dan Deniz Onur Erman, Rıza Tan Buğra Özer, İzmir’den Emre Aydos, İstanbul’dan Hasan Başkırkan, Muğla’dan Mehmet Kutlu, Muş’tan Emre Koç, Nevşehir’den Betül Aytepe Serinsu, Bulgaristan’dan Emilia Emilieva Krumova, Almanya’dan Katharina Böttcher davetli sanatçı olarak katıldı. 



Sanatçılar bisküvi pişirimli eserlerini galerinin avlusunda sırlayarak fırınlama için hazırladılar.  Seramik Galerisi’nde ve avlusunda Raku, Sagar, Lüster, Obvara ve Süt Pişirimi teknikleri uygulandı. Gün içinde sırlamalar gece boyunca da devam eden pişirimler eşliğinde sürdürüldü. Ateşin gecenin karanlığındaki ahenkli görsel şöleni, gün içinde hissedilen dumanı ve sıcaklığı seramiklerin görselliklerine damgasını vurdu. Davetli sanatçılar; gönüllü asistan gençler, galeri sorumluları ve belediye çalışanlarıyla uyumla çalışarak, bilgilerini, deneyimlerini paylaştılar. Aynı zamanda halkla iç içe gerçekleşen çalıştayda her yaştaki ziyaretçilere çamurdan karolar verildi ve üzerine diledikleri desenleri yapmaları istendi. Çömlekçi tornasında da seramik çamuruna dokunabilme ve şekillendirebilme heyecanını yaşadılar. Çalıştay ortamında davetli sanatçılarla tanışma, sohbet etme ve seramiklerini renklendirme aşamalarına tanık oldular.  



Sanat, müzik, ilham veren söyleşiler, yaratıcı atölyelerle festival tadında geçen Seramik Pişirim Teknikleri Çalıştayı’nın son gününde gerçekleşen sergi açılış töreninde, sanatçılara ve asistanlara katılım belgeleri ve çalıştay heykelcikleri takdim edildi. Birbirinden değerli davetli sanatçıların çalıştay sürecinde, şehrin ateşinde renklendirdikleri ve Odunpazarı Belediyesi Seramik Koleksiyonu’na bağışladıkları eserler Odunpazarı Uluslararası Şehrin Ateşi Seramik Galerisi’nde sanat severlere sunuldu. 


 
 
 

Yorumlar


bottom of page